-
ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- Οδοντοτεχνίτες
- Οδοντιάτρους
- Στοματική Υγιεινή
- Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
-
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΗ
Η επιστήμη έχει επιστρατεύσει όλα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της οδοντικής τερηδόνας, από την οδοντόκρεμα με φθόριο έως τις προληπτικές εμφράξεις (sealants). Κι όμως, το 91% των ενηλίκων ηλικίας 20-64 ετών στην Αμερική υποφέρει από τη νόσο.
Ωστόσο, μια νέα επαναστατική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι φάρμακα τα οποία διεγείρουν τα κύτταρα μπορούν να “ξεγελάσουν” τα δόντια και να προκαλέσουν την αυτο-αποκατάστασή τους. Εάν αυτά τα φάρμακα δουλέψουν όσο καλά πιστεύουν οι επιστήμονες, τότε μπορεί να είμαστε στην αρχή μιας εποχής όπου θα είναι δυνατή η αναγέννηση ολόκληρων δοντιών.
Ο Ρόλος των Βλαστοκυττάρων
Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται μέσα στον οδοντικό πολφό με αποτέλεσμα την αναγέννηση οδοντίνης η οποία στη συνέχεια θα γεμίσει την κοιλότητα.
Οι ερευνητές δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το πειραματικό, χαμηλού κόστους φάρμακο Tideglusib, το οποίο έχει αποδειχθεί ασφαλές.
“Η οδοντίνη που παράγεται από την διέγερση των βλαστοκυττάρων με το Tideglusib ενσωματώνεται πλήρως μέσα στο δόντι, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεκολλήσει το σφράγισμα, κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα με τις τρέχουσες μεθόδους, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα τελευταία 100 χρόνια,” λέει ο Dr. Paul Sharpe, καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας.
Μέχρι στιγμής το Tideglusib έχει δοκιμαστεί μόνο σε αρουραίους, αλλά ο Sharpe αναμένει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους εντός του επόμενου έτους.
Δείτε το άρθρο
Πηγή: dentalalert.gr