ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πονόδοντος: Γιατί ο πόνος στο κεφάλι και το πρόσωπο είναι τόσο έντονος

Οι άνθρωποι, γενικά, κατατάσσουν τον πόνο που επηρεάζει το κεφάλι, το πρόσωπο, τα μάτια τα αυτιά και τα δόντια ως τον πιο έντονο, φυσικά και συναισθηματικά, πόνο στο σώμα. Πρόσφατα, οι επίστημονες ανακάλυψαν γιατί συμβαίνει αυτό.

Πονόδοντος: Γιατί ο πόνος στο κεφάλι και το πρόσωπο είναι τόσο έντονος

Μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Duke στις Η.Π.Α. διαπίστωσε ότι οι αισθητήριοι νευρώνες από το κεφάλι και το πρόσωπο συνδέονται απευθείας με έναν από τους κύριους συναισθηματικούς κόμβους του εγκεφάλου, ενώ οι αισθητήριοι νευρώνες από το σώμα συνδέονται μόνο έμμεσα.

Τα σήματα πόνου από την κεφαλή έναντι αυτών από το σώμα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω δύο διαφορετικών ομάδων αισθητήριων νευρώνων και έτσι είναι δυνατόν οι νευρώνες από το κεφάλι να είναι απλώς πιο ευαίσθητοι στον πόνο από τους νευρώνες του σώματος.

Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί το συναίσθημα του φόβου που συνοδεύει τον πόνο στο κεφάλι και το πρόσωπο σε σχέση με τον σωματικό πόνο, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Fan Wang, του Τμήματος Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου. “Συνήθως οι γιατροί επικεντρώνονται στη θεραπεία της αίσθησης του πόνου, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις συναισθηματικές πτυχές του πόνου,” πρόσθεσε.

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποδεικνύουν ότι ο πόνος στο κεφάλι και το πρόσωπο χαρακτηρίζεται από το αίσθημα του φόβου και προκαλεί μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς αποκαλύπτουν εντονότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις συναισθηματικές μας εμπειρίες – ως απόκριση στον πόνο στο κεφάλι παρά στον σωματικό πόνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να προετοιμάσουν το δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες του πόνου που προκαλείται από το κρανιοπροσωπικό νεύρο, όπως στην περίπτωση των χρόνιων κεφαλαλγιών, του νευροπαθητικού πόνου στο πρόσωπο και της δυσφορίας μετά από μια οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση.

Η έρευνα έχει τίτλο “A craniofacial-specific monosynaptic circuit enables heightened affective pain“. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 13 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature Neuroscience Journal.

Δείτε το άρθρο εδώ
Πηγή: dentalalert.gr