-
ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- Οδοντοτεχνίτες
- Οδοντιάτρους
- Στοματική Υγιεινή
- Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
-
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΗ
#10: Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Μια μέλλουσα μητέρα, η οποία αντιμετωπίζει οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως φλεγμονές, πρησμένα ούλα (ουλίτιδα εγκυμοσύνης), ή αυξημένη οδοντική τερηδόνα, πρέπει να αναζητήσει οδοντιατρική φροντίδα από έναν ειδικό.
#9: ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΕΙΛΛΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Ένα από τα εμπόδια στην πρόληψη της πρώιμης εμφάνισης τερηδόνας είναι το γεγονός ότι οι γονείς δεν ενημερώνονται σωστά για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι παιδίατροι σπάνια ενθαρρύνουν τις έγκαιρες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να φτάνουν τριών ή τεσσάρων χρονών χωρίς αυτές. Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους διασφαλίζει την σωστή ενημέρωση των γονιών σχετικά με τα θέματα στοματικής υγείας των παιδιών τους.
#8: Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Ο θηλασμός είναι προτιμότερος από το μπιπερό, διότι έχει τόσο αναπτυξιακά όσο και ανοσολογικά πλεονεκτήματα για το παιδί. Ωστόσο, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πρώιμης τερηδόνας. Ιδανικά, το πλάνο διατροφής πρέπει να ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, η νυκτερινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας, καθώς το σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο. Μια σημαντική παρέμβαση στα πολύ μικρά παιδιά είναι ο καθαρισμός των δοντιών με τη χρήση μιας υγρής γάζας ή ενός μαλακού υφάσματος μετά από κάθε γεύμα. Μετά τους έξι μήνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας, ενώ από 2 ετών και άνω μπορεί να αρχίσει η κανονική χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα.
#7: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΚΡΥΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΦΥΪ́ΑΣ
Η οδοντοφυΐα μπορεί να είναι δύσκολη περίοδος για το μωρό. Ο πόνος που σχετίζεται με την αρχική ανατολή των δοντιών μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός. Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας συνήθως περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, την απώλεια της όρεξης, διαταραγμένο ύπνο, υπερβολικό σάλιο, πιπίλισμα ή δάγκωμα δαχτύλων, και ξαφνικό κλάμα. Η τοπική εφαρμογή κρύου στην πληγείσα περιοχή είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον πόνο της οδοντοφυΐας. Συνοδευόμενη από το δάγκωμα ενός σκληρού αντικειμένου, παρέχει τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της δυσφορίας. Οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, γεμάτοι με αποστειρωμένο νερό, προσφέρουν έναν αποτελεσματικό και ασφαλή συνδυασμό κρύου και πίεσης.
#6: ΟΤΑΝ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΛΥΚΩΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ
Η μείωση της συχνότητας κατανάλωσης φαγητού, σνακ και γλυκών (με την έννοια ότι κανείς θα τρώει τα κανονικά του γεύματα και κάποια δεκατιανά) μειώνει επίσης την πιθανότητα απομετάλλωσης του σμάλτου.
#5: ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΘΟΡΙΟΥ
Χωρίς αμφοβολία το φθόριο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας μείωσης της τερηδόνας τα τελευταία 50 χρόνια.
#4: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΠΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΙΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πολλοί γονείς φοβούνται ότι κάποιες στοματικές συνήθειες είναι επιβλαβείς για τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, κατά τη βρεφική ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τη γεύση, την υφή και το σχήμα των αντικειμένων, τοποθετώντας τα μέσα στο στόμα τους. Το πιπίλισμα του δαχτύλου και η πιπίλα προκαλούν μικρό ή και καθόλου κακό. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συνήθειες, οι ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σύγκλεισης, ή προεξέχοντα μπροστινά δόντια. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτές οι συνήθειες ικανοποιούν σημαντικές συναισθηματικές ανάγκες. Το πιπίλισμα βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή. Παρεμβάσεις δεν χρειάζεται να γίνονται υπόψη μόνο όταν αρχίσουν να ανατέλουν τα μόνιμα δόντια, γενικά κατά την ηλικία των 6 ετών. Η αλήθεια είναι όμως ότι μέχρι τα 4, τα περισσότερα παιδιά σταματούν από μόνα τους αυτή τη συνήθεια.
#3: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΦΘΟΡΙΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΚΡΕΜΕΣ, ΧΥΜΟΥΣ Ή ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ
Σε περιοχές όπου το νερό είναι φθοριωμένο, μπορείτε να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο. Η χρήση τοπικού φθοριωμένου νερού για την παρασκευή τροφίμων και ποτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρηθεί το φθόριο διαθέσιμο σε μικρές δόσεις για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και να μειωθούν έτσι οι πιθανότητες να εξασθενίσουν τα δόντια.
#2: ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα προστατευτικά στόματος προσφέρουν υψηλό επίπεδο πρόληψης τραυματισμών όταν υπάρχει ενασχόληση με κάποιο ενεργό παιχνίδι ή άθλημα. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των τραυματισμών στα παιδιά που φορούν προστατευτικά.
#1: ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΕΡΗΔΟΝΑ: ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να ανατείλλουν τα δόντια, η πλάκα δεν μπορεί να σχηματιστεί στο στόμα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι ο καθαρισμός του στόματος θα πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά το γέννηση του μωρού. Κάποιοι αισθάνονται ότι οι δυσκολίες στην οδοντοφυΐα μπορούν είτε να εξαλειφθούν είτε να μειωθεί η σοβαρότητα τους, κάνοντας μασάζ στα ούλα πριν την ανατολή των δοντιών. Ούτως ή άλλως, το παιδί χρειάζεται να συνηθίσει τη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής από την αρχή της ζωής του.
Δείτε εδώ το άρθρο:
Μέρος Πρώτο
Μέρος δέυτερο
Πηγή: dentalalert.gr