-
ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- Οδοντοτεχνίτες
- Οδοντιάτρους
- Στοματική Υγιεινή
- Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
-
ΣΥΝΔΕΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΗ
Η καλή στοματική υγιεινή βελτιώνει την ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή!
Η ESC σημειώνει ότι η έρευνα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως παρά τη βελτίωση της θεραπείας, επικεντρώθηκε σε συμβατικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Η στοματική υγεία, η οποία είναι συχνά κακή σε άτομα που εμφανίζουν κι άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, έχει παραμεληθεί.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ασθένεια των ούλων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και οδηγεί σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα τους ασθενείς με αθηροσκλήρωση, λέει η ESC.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν. Τα βακτήρια στη συνέχεια προσκολλώνται στις αθηροσκληρωτικές βλάβες, οι οποίες περιέχουν βακτηριακό «φαγητό» όπως πρωτεΐνες παρεμποδίζοντας την επούλωση των βλαβών.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια των ούλων εμποδίζουν την επούλωση και την ανάρρωση των αρτηριών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα ένζυμο που παράγεται από τα βακτήρια που εμποδίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οργανισμού να αποκαταστήσουν τις αρτηρίες “, δήλωσε η Sandrine Delbosc,PhD, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός ερευνήτρια στο Inserm Laboratory for Vascular Translational Science στο Παρίσι.
Η Delbosc σημείωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν στους ασθενείς. Η ερευνητική της ομάδα σχεδιάζει μια μελέτη για να εξετάσει αν η χρήση μη χειρουργικών και, εάν είναι απαραίτητο, χειρουργικών περιοδοντικών θεραπειών για να σταματήσει η είσοδος των περιοδοντικών βακτηριδίων στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο θα βελτιώσει τα αποτελέσματα.
Η έρευνα έχει τίτλο “Porphyromonas gingivalis bacteremia impairs arterial healing process in an experimental model of dissecting aneurysm“. Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Frontiers in CardioVascular Biology 2018 στη Βιέννη.
Δείτε το άρθρο
Πηγή: dentalalert.gr