ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Επιστήμονες αναπτύσσουν μικροσκοπικούς αισθητήρες για τα δόντια που εντοπίζουν ό,τι τρώμε!

Σε έρευνα που δημοσιεύεται σύντομα στο περιοδικό Advanced Materials, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μελλοντικές προσαρμογές αυτών των αισθητήρων θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανίχνευση και καταγραφή ενός ευρέος φάσματος θρεπτικών ουσιών, χημικών ουσιών και φυσιολογικών καταστάσεων.

Οι προηγούμενες φορητές συσκευές παρακολούθησης της διατροφής είχαν αρκετούς περιορισμούς όπως η απαραίτητη χρήση προστατευτικού στόματος, η ογκώδης καλωδίωση ή η ανάγκη συχνής αντικατάστασης καθώς υποβαθμίζονταν γρήγορα.

Οι μηχανικοί του Tufts αναζητούσαν μια πιο προσαρμοστική τεχνολογία και ανέπτυξαν έναν αισθητήρα 2mm x 2mm που μπορεί να προσαρμόζεται με ευελιξία και να συνδέεται με την ακανόνιστη επιφάνεια ενός δοντιού. Οι αισθητήρες μεταδίδουν τα δεδομένα τους ασύρματα ως απόκριση σε ένα εισερχόμενο σήμα ραδιοσυχνοτήτων.

Οι αισθητήρες αποτελούνται από τρία στρώματα – το ένα πάνω στο άλλο: ένα κεντρικό στρώμα “βιο- απόκρισης” που απορροφά τις θρεπτικές ή άλλες χημικές ουσίες που πρέπει να ανιχνευθούν ενώ τα υπόλοιπα δύο εξωτερικά στρώματα αποτελούνται από δύο χρυσά δαχτυλίδια σε σχήμα τετράγωνου. Μαζί, τα τρία στρώματα λειτουργούν σαν μια μικρή κεραία, συλλέγοντας και μεταδίδοντας κύματα στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

 

Δείτε το άρθρο
Πηγή: dentalalert.gr